BESTANDSFORMATEN

Je kunt jouw document aanleveren in verschillende bestandsformaten. Het bestandsformaat, ook wel het bestandstype, geeft aan wat voor type document het is. Je kunt jouw document namelijk opslaan in diverse bestandsformaten. Denk aan PDF, JPEG, TIFF en meer. Wij drukken jouw drukwerk in PDF-formaat, maar het is mogelijk om jouw drukwerk in een ander bestandsformaat aan te leveren. Wij zorgen er dan voor dat jouw document wordt omgezet naar PDF.

Enkele mogelijke bestandsformaten

PDF (Portable Document Format)

Het PDF- formaat is het standaard bestandsformaat voor het uitwisselen van documenten die de gehele lay-out van een pagina bevatten. PDF-bestanden zijn ideaal voor alle soorten drukwerk, van visitekaartjes tot enorme banners. Het voordeel van een PDF-bestand is dat het zijn visuele integriteit behoudt, ongeacht op welk apparaat het document wordt bekeken of geprint. Wij drukken daarom altijd ons drukwerk in PDF-formaat.

JPEG (Joint Photographic Experts Group)

Het JPEG-formaat is een veelgebruikt formaat voor digitale foto’s en andere afbeeldingen met veel kleurgradaties. JPEG-bestanden zijn geschikt voor foto-intensieve projecten zoals het maken van een fotoboek. Let bij het gebruik van een JPEG bestand wel op dat het bestand aan kwaliteitsverlies kan leiden door compressie.

TIFF (Tagged Image File Format)

TIFF-bestanden zijn optimaal geschikt voor afbeeldingen die een hoge kwaliteit vereisen zonder enig verlies van beelddata. Je kunt TIFF bestanden uitstekend gebruiken voor drukprojecten waarbij detail en kleurbehoud cruciaal zijn. Verder ondersteunt een TIFF-bestand transparantie en is compressievrij.

PNG (Portable Network Graphics)

PNG is een rastergrafiekformaat dat verliesloze compressie ondersteunt en is bekend om zijn transparantie mogelijkheden. Zeer geschikt voor internetgrafieken zoals iconen, logo’s, en afbeeldingen waarbij transparantie of semi-transparantie nodig is zonder kwaliteitsverlies. Het ondersteunt ook 24-bit afbeeldingen.

EPS (Encapsulated PostScript)

Een EPS is een veelzijdig vectorformaat dat ook rasterafbeeldingen ondersteunt. Aanbevolen voor logo’s, illustraties en andere ontwerpen waar schaalbaarheid zonder kwaliteitsverlies nodig is.

SVG (Scalable Vector Graphics)

Een SVG-document is een vectorbeeldformaat voor twee-dimensionale graphics met ondersteuning voor interactiviteit en animatie. SVG-bestanden zijn XML-gebaseerd, wat betekent dat ze kunnen worden bewerkt met elk tekstbewerkingsprogramma en geschaald kunnen worden naar elke grootte zonder kwaliteitsverlies. Perfect geschikt voor webtoepassingen waar schaalbaarheid en kleinere bestandsgroottes vereist zijn, zoals logo’s, iconen en complexe grafische ontwerpen.

AI (Adobe Illustrator)

Het bestandsformaat AI is het standaardformaat voor Adobe Illustrator, ontworpen voor de creatie van complexe vectorafbeeldingen. Het AI-formaat is ideaal voor ontwerpen die later in het proces aanpassingen vereisen, zoals logo’s en grafische illustraties. Het biedt flexibiliteit in bewerking en schaalbaarheid.

INDD (Adobe InDesign)

Een INDD-formaat is een specifiek bestandsformaat voor documenten die gemaakt zijn in Adobe InDesign. Je kunt dit bestandsformaat gebruiken voor lay-outontwerpen die tekst en beelden combineren. Geschikt voor magazines, brochures, flyers en andere multi-page documenten.

PSD (Photoshop Document)

PSD is het standaardformaat gebruikt door Adobe Photoshop, specifiek ontworpen voor uitgebreide beeldbewerking. PSD-bestanden ondersteunen lagen, transparantie, maskers, en vele andere geavanceerde beeldbewerkingsopties. Uitstekend voor complexe fotobewerkingen en digitale kunstprojecten waarbij een hoge mate van detail en aanpasbaarheid nodig is.

Veelgestelde vragen

Wij accepteren ieder bestandstype, maar raden je aan jouw ontwerp aan te leveren als PDF. Bij een PDF-formaat wordt de kwaliteit van jouw drukwerk ten alle tijden gewaarborgd.

Staat je vraag hier niet tussen? Neem contact op