KLEUREN

Kleuren spelen een zeer belangrijke rol in de effectiviteit van het drukwerk. Het is daarom belangrijk om te weten hoe de verschillende kleursystemen werken. Het komt je namelijk vast wel bekend voor: je maakt op je computer een ontwerp en bij het printen kom je erachter dat de kleuren op het papier heel anders uitvallen. Je kunt dit voorkomen door rekening te houden met de verschillende kleursystemen.

Diverse kleursystemen

CMYK-kleurensysteem

Dit is het primaire kleurensysteem gebruikt in de drukwerkindustrie. CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Geel en Zwart (K voor Key). Deze vier inkten worden gecombineerd in verschillende percentages om een breed scala aan kleuren te produceren op het papier.

RGB-kleurensysteem

RGB, dat staat voor Rood, Groen en Blauw, wordt voornamelijk gebruikt voor digitale media zoals televisies en computerschermen. Hoewel RGB-kleuren helder en levendig zijn op schermen, kunnen ze variëren wanneer ze worden omgezet naar CMYK voor drukwerk.

CMYK versus RGB

CMYK en RGB vertegenwoordigen twee verschillende kleurenschema’s. Zo is RGB een kleurensysteem voor de meeste software (schermen), dat wordt gebruikt voor de opmaak van een document. Aan de andere kant gebruiken printers (papier) het CMYK-kleurensysteem. Wanneer een document dat in RGB-kleuren is opgesteld naar een printer wordt gestuurd, moet het worden omgezet naar CMYK. Deze conversie kan leiden tot kleine verschillen in kleurweergave. Hoewel printers zo nauwkeurig mogelijk deze verschillen proberen te compenseren, is het soms onvermijdelijk dat er afwijkingen optreden.

Schermweergave versus papierafdruk

Schermen gebruiken licht om beelden weer te geven, waardoor kleuren helderder en levendiger verschijnen. RGB, het kleurenschema voor schermweergaven, baseert zich op lichtintensiteit. Papier, dat geen licht uitstraalt, laat kleuren doorgaans minder levendig lijken. Het is aan te raden om bestanden daarom op te slaan in CMYK-formaat om ervoor te zorgen dat de kleuren op papier zo min mogelijk afwijken van het beoogde ontwerp.

Veelgestelde vragen

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Geel en Zwart en is een kleurensysteem gebruikt in drukprocessen om kleur op papier aan te brengen.

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw en is een additief kleurensysteem gebruikt voor kleurweergave op digitale apparaten.

Kleuren op papier zijn minder fel dan op een scherm omdat papier licht reflecteert en gebruikt maakt van het CMYK-systeem, dat kleuren produceert door licht te absorberen, in tegenstelling tot schermen die licht uitstralen.

Staat je vraag hier niet tussen? Neem contact op